Boli

#reducere risc diabet #consum de cafea #diabet de tip 2 # risc diabet #studiu #cafea

STUDIU! Consumul de cafea reduce riscul de diabet de tip 2

Consumul moderat de cafea poate reduce riscul de a devolta diabet de tip 2, potrivit unui studiu prezentat de Asociatia Romana a Cafelei si publicat in Clinical Nutrition.

Consumul moderat de cafea poate fi definit ca 3-5 cesti pe zi, pe baza analizei Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara privind siguranta cofeinei.

Cercetarea a evaluat mecanismele de baza prin care consumul de cafea poate contribui la reducerea riscului de diabet de tip 2 (DT2) si a constatat ca o inflamatie subclinica mai scazuta poate explica partial aceasta asociere.

DT2 este partial considerat o boala inflamatorie, astfel ca, prin cercetarea efectului cafelei asupra biomarkerilor de inflamatie, cum ar fi proteina C reactiva (CRP), care creste atunci cand exista inflamatie in organism, studiul a incercat sa inteleaga mecanismele care stau la baza legaturii dintre un consum mai mare de cafea si un risc mai mic de DT2.

Cercetatorii au confirmat ca o crestere a consumului de cafea cu o ceasca pe zi a fost asociata cu un risc cu 4-6% mai mic de DT2. De asemenea, a identificat si alte posibile efecte favorabile, cum ar fi scaderea rezistentei la insulina, scaderea CRP, scaderea leptinei si concentratii mai mari de adiponectina la participantii din cohorta.

Consumul zilnic in cadrul cohortei de studiu a variat de la 0 la ~6 cesti de cafea pe zi, constatarile sugerand beneficii de la o ceasca suplimentara pe zi, indiferent daca indivizii se aflau la capatul inferior sau superior al acestui interval.

Datele din cohorta UK Biobank au sugerat, de asemenea, ca modul in care este preparata cafeaua poate avea un impact asupra beneficiilor sale pentru sanatate. Cafeaua filtrata sau espresso a avut cea mai puternica asociere benefica cu un risc mai scazut de DT2 si cu concentratii mai mici de CRP, alaturi de statutul de nefumator.

Studiul este realizat de o echipa condusa de Dr. Trudy Voortman, PhD, profesor asociat in epidemiologie nutritionala la Centrul Medical Universitar Erasmus din Rotterdam, avand ca autor principal al studiului pe Dr. Carolina Ochoa-Rosales, PhD, cercetator postdoctoral la acelasi institut.

Dr. Voortman a comentat: "Cafeaua este una dintre cele mai frecvent consumate bauturi la nivel mondial, iar efectele sale potentiale asupra sanatatii fac obiectul unor cercetari stiintifice semnificative. Studiile anterioare au asociat un consum mai mare de cafea cu un risc mai mic de dezvoltare a DT2, dar mecanismele care stau la baza acestui fenomen au ramas neclare. Cercetarile noastre arata ca consumul de cafea este asociat cu diferente in ceea ce priveste nivelul biomarkerilor de inflamatie din organism si, intrucat stim ca DT2 este partial o boala inflamatorie, acesta ar putea fi unul dintre mecanismele implicate. Aceste constatari ar putea sprijini, de asemenea, cercetarile viitoare privind efectele cafelei asupra altor boli cronice legate de inflamatie."

Cercetarea completeaza ansamblul existent de dovezi privind asocierea dintre consumul de cafea si un risc mai mic de DT2, ceea ce poate contribui la elaborarea de orientari privind modul in care schimbarile in materie de nutritie si stil de viata sprijina strategiile de reducere a bolilor netransmisibile, cum ar fi DT2.

Acest studiu de cercetare, „C-reactive protein partially mediates the inverse association between coffee consumption and risk of type 2 diabetes: The UK Biobank and the Rotterdam Study cohorts” a fost prezentat pentru prima data la Conferinta de Nutritie a ASN 2021 si la Sesiunile stiintifice Epi-Lifestyle 2021 organizate de Asociatia Americana a Inimii, unde a primit premiul Paul Dudley White International Scholar Award 2021.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare