Cresterea copilului

#copil fericit #crestere copil #copil #parinti

Cum sa cresti copii fericiti: 7 pasi simpli de la specialisti

Cea mai frumoasa perioada din viata noastra este categoric copilaria! Orice parinte vrea sa ii ofere copilului sau o copilarie fericita si sanatoasa, care sa il pregateasca pentru a avea succes in viata. Insa tot mai multi parinti se intreaba, cum putem creste copii fericiti in lumea de astazi? A creste copii fericiti nu inseamna a le oferi o placere de moment sau o rasplata imediata, ci de fapt inseamna total opusul.

Copiii fericiti au un set de abilitati care le permite sa se bucure de fericire pe termen lung in viata. Ei sunt capabili sa renunte la satisfactia instantanee in efortul de a-si atinge obiectivele. Parintilor le este greu uneori sa echilibreze ceea ce este mai bun pentru copii cu ceea ce ii face fericiti. Copiii mai fericiti au mai multe sanse sa se transforme in adulti impliniti si de succes, pentru ca fericirea este un avantaj extraordinar intr-o lume in care se pune accent pe performanta.

In medie, oamenii fericiti au mai mult succes decat oamenii nefericiti atat la munca, cat si in dragoste. Ei primesc recenzii de performanta mai bune, au locuri de munca mai prestigioase si castiga salarii mai mari. Ei au sanse mai mari sa se casatoreasca si sa fie multumiti de casnicia lor.

Specialistii Academiei OPEN TRIBE ne dezvaluie cum ne putem ajuta copiii sa-si dezvolte aceste abilitati adoptand obiceiuri sanatoase, pe tot parcursul vietii. Iata 7 modalitati de a creste copii fericiti, dezvoltate pe larg de psihologi si traineri.

1. Parinti fericiti, copii fericiti!

Inca din primele zile de viata, copiii sunt oglinda noastra. Iar legatura pe care o au, in mod special cu mamele, este extrem de mare. Orice sentiment negativ, orice stare de furie, este perceputa instant de acesta, care va avea un comportament in consecinta.

“Cand esti optimist, nu ai cum sa nu te simti mai fericit. Studiile au aratat ca persoanele optimiste sunt in general mai sanatoase, se bucura de o longevitate mai mare, au mai mult succes la serviciu si la scoala si au o probabilitate mai mare de a avea casnicii fericite. De asemenea, este putin probabil ca ei sa se confrunte cu anxietate si depresie. Cercetarile ample au stabilit o legatura substantiala intre mamele care se simt deprimate si problemele de comportament pe care le dezvolta copiii lor. Depresia parentala pare sa cauzeze de fapt probleme de comportament la copii, iar pe parinti ii face sa fie mai putin eficienti. Asadar, fericirea parintilor afecteaza in mod dramatic fericirea copiilor.”, explica Elizabeth Balla, Psiholog, Trainer şi Coach in cadrul Academiei OPENTRIBE.

2. Luati masa impreuna

Uneori, tot ceea ce face stiinta este sa valideze acele lucruri pe care bunicii nostri le stiau deja. Masa in familie conteaza enorm in dezvoltarea emotionala a copiilor. Aceasta traditie simpla ajuta la modelarea copiilor, ii face mai buni si mai fericiti. “Studiile au aratat ca adolescentii care iau masa cu familiile lor au opinii mai pozitive despre viitor. Masa in familie este o modalitate excelenta de promovare a stilului de viata sanatos. Copiii care mananca cu parintii lor sunt mai putin probabil sa fie supraponderali sau sa aiba tulburari de alimentatie. Adolescentii care iau cina cu parintii lor sunt, de asemenea, mai putin probabil sa se confrunte cu probleme de abuz de substante sau sa prezinte probleme de comportament.”, explica Emese Balog, Psiholog in cadrul Academiei OPENTRIBE.

3. Mai multa joaca in aer liber!

Nu subestimati puterea jocului in aer liber. Orice activitate in aer liber de la plimbarile prin natura, alergarea pe iarba, cataratul in copaci, si sapatul in pamant sunt extrem de bune pentru copii. Studiile * arata ca mirosurile asociate cu natura, cum ar fi mirosul de pin, iarba taiata si levantica pot stimula starea de spirit a copilului. Asadar pentru un plus de fericire, ne putem incuraja copii sa citeasca o carte sau sa-si faca temele in aer liber.

“Pentru o dezvoltare fizica si emotionala adecvata, copiii au nevoie de mult timp de joaca. Din pacate, copiii petrec din ce in ce mai putin timp angajati in joaca si mai mult timp stand in fata unui ecran. Acest lucru a crescut in mod evident in perioada pandemiei. In ultima perioada toata lumea vorbeste despre mindfulness si meditatie. Dar ce nu stiu parintii este ca majoritatea copiilor practica deja mindfulness – bucurandu-se pe deplin de momentul prezent – atunci cand se joaca. Timpul in care copiii se joaca este esential pentru a-i ajuta sa creasca si sa invete. Jocul nestructurat (condus de copii, cu sau fara adulti) ii ajuta pe copii sa invete sa lucreze in grupuri, sa impartaseasca, sa negocieze, sa rezolve conflicte, sa-si regleze emotiile si comportamentul si sa vorbeasca pentru ei insisi.”, dezvaluie Flori Bicazan, Profesor şi Trainer, Academia OPENTRIBE.

4. Invatati copiii sa-si inteleaga emotiile

Copiii imaturi din punct de vedere emotional au sanse mai putine sa se bucure de viata. Maturitatea emotionala nu se va intampla peste noapte, dar poate fi invatata. O metoda usoara pentru parinti este sa foloseasca jocuri pentru a invata predarea social-emotionala.

“Inteligenta emotionala este o abilitate, nu o trasatura innascuta. Gandirea ca ai nostri copii vor ajunge in mod natural sa-si inteleaga propriile emotii (inclusiv pe cele ale altora) nu ii pregateste pentru succes. Exista o formula care ii poate ajuta pe copii sa-si dezvolte maturitatea emotionala: sa empatizeze, sa eticheteze sentimentul si sa-l valideze. Facand acest lucru in mod constant, ii poate ajuta sa-si recunoasca si sa rezolve propriile emotii atunci cand se lupta cu furia sau frustrarea. Ca parinte, deseori te simti coplesit de sfaturile parentale. Expertii in psihologia si dezvoltarea copilului din OpenTribe sunt in general de acord ca nici o metoda de crestere nu este cea mai buna. Insa de un lucru suntem siguri. Intelegerea specificului tau ca parinte este primul pas.”, observa Elizabeth Balla, Psiholog OPENTRIBE.

5. Consolidati Autodisciplina

A invata cum sa-si intarzie in mod intentionat satisfactia si sa-si exercite autodisciplina, ii poate ajuta pe cei mici sa aiba un succes mai mare in viata. De asemenea, poate facilita invatarea si abilitatile sociale mai mari in adolescenta. Cercetarile spun despre copiii autodisciplinati ca nu cedeaza oricarei tentatii si au mai multe sanse ca cea mai mare parte a vietii sa fie fericiti.

“Autodisciplina la copii prezice mai mult succesul viitor decat inteligenta. Aceasta abilitate importanta poate fi insuflata copiilor prin stabilirea rutinelor, aplicarea regulilor si oferirea de recompense si consecinte pentru respectarea sau incalcarea regulilor. Capacitatea prescolarilor de a intarzia satisfactia prezice inteligenta, succesul scolar si abilitatile sociale in adolescenta. Acest lucru se datoreaza, cel putin in parte, faptului ca autodisciplina faciliteaza invatarea si procesarea informatiilor. In plus, copiii autodisciplinati fac fata mai bine frustrarii si stresului si tind sa aiba un simt mai mare al responsabilitatii sociale. Cu alte cuvinte, autodisciplina duce pe langa succesul scolar si la o mai mare fericire, mai multi prieteni si un angajament sporit in comunitate. In cadrul Academiei Open Tribe avem o serie de cursuri dedicate adolescentilor prin care pot dobandi cu usurinta toate aceste abilitati.” Flori Bicazan, Profesor şi Trainer, Academia OPENTRIBE.

6. Aveti asteptari mari, dar rezonabile

A cere perfectiunea de la un copil este o modalitate sigura de a-l face sa simta ca niciodata nu se va ridica la inaltime. Singura asteptare pe care ar trebui sa o avem de la un copil este ca el sa munceasca din greu pentru a se imbunatati. Recunoasteti si laudati fiecare efort oricat de mic ar fi.

“Copiii care se straduiesc sa faca lucruri grele au mai multe sanse sa traiasca o viata mai fericita. Asteptarile parintilor au un impact mare asupra dorintei de provocare a copilului. Copiii vor munci din greu pentru a satisface asteptarile parintilor, atata timp cat asteptarile sunt rezonabile. Deci este foarte important de retinut ca nu ar trebui sa ne asteptam la perfectiune. Setarea stachetei prea sus pentru copil poate avea efecte nedorite. Copilul poate renunta, de asemenea, la obiectivele proprii daca simte ca stacheta impusa de parinte este imposibil de atins. Presiunea este un factor de stres enorm pentru copii. Trebuie sa ii incurajati sa treaca peste probleme si este esential sa le spuneti ca au potentialul de a depasi orice obstacol.”, explica Emese Balog, Psiholog in cadrul Academiei OPENTRIBE.

7. Formati obiceiuri de fericire!

Asa-numitele „obiceiuri de fericire” pot necesita timp pentru a se dezvolta pe deplin, dar cu un efort constant, ele pot deveni o parte naturala a vietii. Iata cateva obiceiuri ale oamenilor fericiti: Fa-ti timp sa savurezi lucrurile marunte din viata; Petrece mult timp afara, in natura, Odihneste-te suficient; Daruieste altora; Practica recunostinta; Petrece mult timp cu cei dragi. Copiii fericiti sunt copiii care cresc intr-un mediu sanatos, asadar depinde doar de noi sa le oferim un spatiu in care sa poata fi la fel de fericiti pe cat ne dorim sa fie.

Calatoreste impreuna cu copilul tau prin profunda lui lume interioara! Programele Academiei Open Tribe au ca scop facilitarea discutiilor aprofundate asupra impactului modelelor parentale asupra adolescentilor si ajustarea lor practica cu rezultate pozitive concrete. Expertii OpenTribe va vor arata cum sa fiti sinceri si reali cu adolescentii, mai degraba decat sa luptati pentru control sau aprobare. OpenTribe va ofera o prima sedinta gratuita pentru a discuta premizele unei strategii bazate pe rezultate concrete!

Mai multe detalii pe: www.opentribe.ro.

Sursa:  sciencedirect.com

FOTO: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului