Mucenicii muntenesti sau mucenicii fierti sunt unii dintre cei mai usor de preparat. Iata cum se prepara corect mucenicii si cum sa-I fierbi pentru a obtine cei mai buni mucenici muntenesti.
Ingrediente pentru mucenicii muntenesti
Pentru mucenici:
- 500 de grame de faina
- 200 de ml de apa calduta
- 50 de grame de drojdie
- un praf sare
- zahar vanilat
- 100 ml de ulei
Pentru zeama:
- trei litri de apa
- 350 de grame de zahar
- un praf de sare
- o lingurita de scortisoara
- 800 de grame de nuca macinata
- esenta de rom
- esenta de vanilie
- coaja de la o lamaie
Pentru servire:
- nuca macinata
- scortisoara
Cum se prepara mucenicii muntenesti
Intr-un va adauga faina cernuta bine, drojdia, sarea, zaharul vanilat, uleiul si putina apa calduta. Framanta totul bine pana obtii un aluat omogen. Lasa aluatul timp de cateva minute la crescut.
Intinde aluatul pe suprafata de lucru si daca ai un aparat de taiat mucenici, taie mucenicii cu acesta. In lipsa unui aparat taie aluatul fasii subtiri si formeaza mucenicii manual.
Mucenicii astfel formati se fieb cateva minute apoi se scurg bine si se asaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se baga la cuptor. Dupa ce se coc se lasa peste noapte sa se intareasca.
Pentru a prepara zeama se pune apa la fiert impreuna cu zajatul, sarea, vanilia si romul. Cand da in clocot se adauga mucenicii si se continua fierberea pana cand acestia au o textura placuta. Se adauga coaja de lamaie si se stinge focul.
Mucenicii muntenesti se servesc cu nuca macinata pe deasupra si scortisoara din belsug.