Dragoste

#inteligenta emotionala #relatie #inteligenta #psiholog #cuplu

Psiholog: Cat de importanta este Inteligenta Emotionala in relatia de cuplu?

Cheia pentru ca un cuplu sa fie fericit si durabil se afla in calitatea legaturii emotionale dintre cele doua persoane. Elemente precum buna comunicare sau empatia fac ca relatia de cuplu sa creasca pe zi ce trece si sa devina mai puternica intr-un mod important. Aceasta legatura consta in preocuparea reciproca pe care ambii membri ai cuplului o manifesta unul pentru celalalt.

 

In opinia cunoscutului psiholog Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI), o relatie sanatoasa se bazeaza pe angajamentul ambelor parti atat in a oferi cat si a primi. Pentru ca aceasta legatura sa aiba loc, nu este suficienta doar dragostea celor doi, ci este necesara existenta unei comunicari fluide intre cei doi pentru a evita eventualele lupte sau conflicte care pot aparea in timp.

“In afara de aceasta, exista cateva elemente cheie care vor duce la realizarea conexiunii emotionale: Empatia este esentiala atunci cand vine vorba de a avea o legatura cu cealalta persoana. A fi capabil sa intelegi sentimentele si emotiile celeilalte persoane in orice moment intareste legatura de cuplu. A simti ca celalalt te intelege, face uniunea mult mai puternica si, prin urmare, conexiunea emotionala in sine. Intr-un partener stabil si puternic exista ceva mult mai important decat iubirea insasi: complicitatea dintre ambele persoane. A putea fi complici unul cu celalalt este un lucru minunat in orice tip de relatie si va face conexiunea emotionala cu adevarat reusita. Uneori nu este necesar sa spui nimic, doar privirile sau gesturile sunt suficiente pentru a sti ce isi doreste cuplul”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru.

Totodata, specialistul este de parere ca un alt aspect cheie pentru ca un cuplu sa functioneze sanatos si cu implinire este existenta unei bune comunicari la nivel emotional, respectiv a-si comunica in mod concret unul celuilalt ceea ce simt. “Din pacate, multe cupluri se despart si nu se concretizeaza din cauza lipsei de comunicare emotionala dintre ambele persoane. Ultimul aspect de luat in considerare intr-o relatie care functioneaza bine este tipul de atasament care exista intre cei doi. Partenerii dintr-un cuplu trebuie sa aiba libertate pentru a putea face anumite lucruri, dar au nevoie si de cineva caruia ii pasa de ei si ii iubeste. Atasamentul sigur si sanatos este sa stii ca poti conta pe partenerul tau in orice situatie si ca te va sprijini in momentele grele. Persoana iubita va fi mereu fericita pentru fericirea celuilalt si se va putea baza pe cineva in care se poate avea incredere fara nicio problema”, considera psihologul.

Cum construim conexiunea emotionala in cuplu?

Atingerea conexiunii emotionale dorite in cadrul cuplului nu este usoara sau simpla. Este nevoie de mult efort si angajament de ambele parti ale relatiei. Este o sarcina care necesita indeplinire zilnica si constant in timp. Micile detalii de zi cu zi se vor forma si vor crea o astfel de conexiune. Numai in acest fel conexiunea emotionala va fi reala si legatura dintre cei doi parteneri va deveni mult mai puternica.

“Fara o conexiune emotionala puternica, relatia nu poate continua mult timp. Pentru ca aceasta ajuta cuplul sa creeze o legatura puternica intre membrii sai. Este nevoie de timp pentru a construi un atasament emotional sigur (sanatos, bazat pe siguranta, incredere). Este un proces gradual si cuplul trebuie sa investeasca o doza efort si atentie pentru a dezvolta o conexiune emotionala de lunga durata”, declara psihologul Laura Maria Cojocaru.

Constientizare in solutionarea conflictelor

Primul pas este recunoasterea problemei existente. Cand putem identifica problemele, putem lua masuri in consecinta. Este benefic sa depasesti orice dificultate intr-o relatie. Putem fi constienti de semnele deconectarii emotionale, inclusiv de a nu petrece timp impreuna sau de a nu comunica in mod corespunzator. Exista si alte semne precum ca nu te simti in siguranta in timp ce vorbesti cu celalalt si te simti singur in aceasta relatie. Este recomandat ca toate cuplurile sa ramana constiente de aceste semne pentru a preveni deconectarea emotionala.

“Deconectarea emotionala si de comunicare este o problema serioasa pentru orice relatie. Asadar, este foarte important sa te consulti cu partenerul. Fixati o zi si o ora convenabile si purtati o conversatie. O buna comunicare ar putea fi cea mai buna modalitate de a rezolva problemele relatiei. Uneori, un partener este constient de problema, in timp ce altul nu este complet constient si apar tensiuni. In acest caz, o buna comunicare ii poate ajuta pe amandoi sa vina pe acelasi teren. Amandoi isi pot da seama ca sunt deconectati emotional”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru.

Cum influenteaza inteligenta emotionala (EQ) relatia?

Inteligenta emotionala (EQ) este secretul relatiilor intime de durata, in mare parte pentru ca ne face extrem de constienti de schimbarile – mari si mici – care au loc in mod constant in noi insine si in ceilalti. Crescandu-ne EQ-ul, putem dobandi sensibilitatea pe care fiecare dintre noi o cauta mereu la celalalt. Vom simti automat, prin constientizare activa si empatie, micile schimbari in dinamica relatiei de dragoste, care semnaleaza nevoia de actiune.

Nu trebuie sa alegem partenerii gresiti, sa ajungem in mai multe casatorii/relatii esuate sau sa lasam romantismul sa dispara din relatiile noastre de lunga durata. Nu trebuie sa lasam nevoile conflictuale si dorinta sa intervina intre doi oameni care se iubesc. Nu trebuie sa ne resemnam cu plictiseala sau cearta in viata amoroasa.

“Avem potentialul de a atinge tipul de iubirea la care visam cu totii - intimitate profunda, bunatate reciproca, angajament real, grija sufleteasca - pur si simplu datorita empatiei, abilitatii noastre innascute de a impartasi experienta emotionala. Dar pentru a ajunge la apogeul romantismului avem nevoie de toate abilitatile unui EQ ridicat: constientizare emotionala profunda pentru a evita confundarea infatuarii sau a poftei cu dragostea de durata, acceptarea de a experimenta emotii care ar putea dauna unei relatii daca ar fi lasate sa se deterioreze si o constientizare activa si vigilenta pentru a evalua ceea ce functioneaza si ce nu. Din fericire, EQ-ul nostru nu trebuie sa fi atins apogeul inainte de a ne lansa in dragoste. De fapt, pentru multi oameni, indragostirea serveste drept motivatie pentru reeducarea inimii. De aceea, persoanele preocupate de continua crestere personala, descopera ca doua EQ-uri ridicate se adauga la o dragoste care nu se opreste niciodata din crestere, nu pierde niciodata entuziasmul si ii intareste intotdeauna pe amandoi, atat individual, cat si colectiv”, conchide psihologul Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Expertul Acasa.ro, psihologul Elena Done

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare