Legume

# copilirea rosiilor #copilire rosii #rosii

Copilirea rosiilor – cand si cum se efectueaza corect

Pentru a te bucura de o cultura bogata de rosii, trebuie sa le acorzi toata atentia necesara. Acestea au nevoie de ingrijiri specifice, printre care se numara si copilirea.

 

Copilirea reprezinta indepartarea lastarilor tineri care cresc de la baza tulpinii sau a ramurulor principale. Este una dintre cele mai importante lucruri pe care gradinarii trebuie sa le faca, deoarece acest proces asifura plantei mai multa vigoare si duce la o recolta mai bogata.

Copilirea rosiilor: ce sunt copilii

Sa o luam insa cu inceputul. Pentru gradinarii incepatori, care nu stiu inca nimic despre cresterea rosiilor, este important sa trecem in revista cateva criterii importante despre copilii rosiilor.

Copilii reprezinta lastari care se dezvolta de la baza plantei sau la unghiul format intre tulpina si ramuri. Daca acestia nu sunt indepartati, vor afecta tulpina si dezvoltarea plantei. Planta nu va mai avea suficienta energie (deoarece o parte din aceasta este folosita de copili) si, prin urmare, va face rosii mai putine si mai mici. In plus, copilii impiedica aerisirea plantei si cresc riscul de dezvoltare a bolilor si daunatorilor.

Cand se efectueaza copilirea copilirea rosiilor

Copilirea rosiilor trebuie facuta dimineata devreme, pe racoare, dupa ce s-a uscat roua. Alege insa o zi insorita pentru efectuarea acestui proces. Avand toate aceste conditii ranile plantei se vor vindeca mai rapid, iar planta nu va fi afectata de boli si daunatori.

De asemenea, copilirea trebuie efectuata periodic (o data sau chiar de doua ori pe saptamana pentru soiurile cu crestere rapida) pentru a indeparta orice lastar, inainte ca acesta sa ajunga la dimensiunea de 3 centimetri.  

Copilirea rosiilor – cum se efectueaza corect

Inainte de a te apuca de treaba tine cont de faptul ca seva plantei pateaza mainile. Prin urmare, daca veri sa eviti ca mainile sa ti se pateze apeleaza la o pereche de manusi de unica folosinta si la o foarfeca de gradina.

Copilii de indeparteaza prin taiere sau rupere. Daca se apeleaza la rupere, trebuie avut grija sa nu se indeparteze si o parte din coaja de pe ulpina plantei. Copilirea se efectueaza la 0,5-1cm de la baza copilului.

Imediat dupa copilire, in locul in care s-a efectuat taiere trebuie aplicat un fungicid care sa previna imbolnavirea plantei. In lipsa acestuia poti adauga putina pudra de scortisoara.

Copilirea rosiilor - soiuri diferite, nevoi diferite

Cand vorbim despre copilirea rosiilor este important sa tinem cont si de soiurile acestora, deoarece fiecare soi in parte are nevoi diferite. Iata cateva criterii de care sa tii cont:

  • Soiuri de talie mica – nu se copilesc in totalitate, deoarece acest proces duce la stoparea cresterii tufei. In cazul acestora trebuie lasat cate un lastar de continuitate.
  • Rosii cherry – este important sa fie copilite, deoarece vor face chiorchini intregi de fructe care vor duce, in cele din urma, la ruperea ramurilor.
  • Soiuri nedeterninate, cu crestere nelilitate, trebuie copilite frecvent. In absenta copilirii planta poate ajunge pana la 2 metri in inaltime.

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare